Arrow
Arrow
Full screenExit full screen
Slider

FLOW óra

Az idő nem csupán egy pillanat, hanem egy szüntelenül új lehetőségeket megnyitó folyamat. Weiler Péter által megálmodott, és az Evolvens óramárkával közösen fejlesztett FLOW óra ezt a folyamatosan megnyíló színes világot jelképezi. Weiler Péter Budapesten él és alkot. Művészetében a design központi szerepet játszik, színes letisztult képeivel szeret kilépni a galériák falai közül, azok világát átültetni belsőépítészetbe és a divatba. Evolvens, a magyar óramárka. Az Evolvens egy teljes egészében Budapesten tervezett és épített, automata szerkezettel szerelt óracsalád.

Hogy jött az ötlet, hogy órát fogsz tervezni?

WP: Apukám építész, és nagy órarajongó, így rajta keresztül már kiskorom óta a mechanikus szerkezetek, számlapok, svájci design órák világában élek. Tele volt a könyvespolcunk órakatalógusokkal, és már gyerekként is szerettem ezeket nézegetni. A férfi ékszere alapvetően az óra, és azok az alkotások tetszettek mindig a legjobban, amikben gondolat és merészség van. Színekben, formában vagy az idő leolvasásában valami új és egyedi. Az óra gyártást távolinak képzeltem, ami messze Svájcban, a hegyek között történik. Aztán kiderült, hogy Magyarországon is van olyan látnok, aki órák gyártásával foglalkozik, méghozzá professzionális minőségben. Az Evolvens-t alapító Mezei Istvánt megkerestem, és nagyon gyorsan egymásra hangolódtunk, elhatároztuk, hogy kifejlesztünk egy Weiler órát.

Mi volt a legnehezebb a tervezési folyamatban?

WP: A legnehezebb, hogy rengeteg ötlet, szín és forma kavarog az emberben, és itt csak egyet lehet megvalósítani. A legletisztultabbat, legszebbet. Melyik az a design, ami a számítógépen jól néz ki, de az életben is működni fog. Nagyon gyorsan haladtunk Istvánnal, és a prototípus egy hónap alatt elkészült. A nagy színes mutatók, vagyis inkább tárcsák tudtuk, hogy jól fognak kinézni, de mennyire lesznek nehezek a szerkezetnek? Lehet-e majd a 0,1 mm vastag anyagot jól alakítani? Leolvasható-e az idő, nem utolsó sorban.

És hogy reagáltak az emberek az órára?

WP: Elsőre szokatlan, hogy a szerkezet nem a hagyományos értelemben véve mutatja az időt. Ugyanakkor, ha valaki megérti a logikáját, pont ettől a kis tudástól, lesz a sajátja. Ha a metrón kapaszkodom, és a karomon az óra, más nem biztos, hogy le tudja olvasni, de én pontosan tudom mennyi az idő. Én tudom, hiszen az enyém. Az emberek szeretik az egyedi dolgokat, amikről lehet mesélni, amiben van valami csavar. Ez az óra ilyen.

Miért a FLOW nevet kapta?

WP: Amiből mindenkinek kevés van, ami soha nem pótolható, az az idő. Egy megfoghatatlan dolog, maga az élet. És egy óra azt a megfoghatatlant képezi le, helyezi a csuklónkra. Az idő nekem mindig azt jelentette, hogy újabb és újabb lehetőségek nyílnak meg. Ahogy idősebb vagyok, tapasztaltabb és a múltra építve lépegetek előre azt érzem, hogy egyre több dolgot érhetek el. Ez egy fantasztikus érzés, ami ellensúlyozza azt a szomorúságot, ami az elmúlással óhatatlanul együtt jár. A FLOW óra tárcsái bezáródnak, és egyben ki is nyílnak. Egyszerre mutatja az elmúlást és a megnyíló lehetőséget.

SZ2
SZ2
SZ2
Flow óra
Flow óra
Flow óra
Ibis Styles
Ibis Styles
Ibis Styles
Rumbach 6
Rumbach 6
Rumbach 6
Egyetem tér
Egyetem tér
Egyetem tér
Szövetség utca
Szövetség utca
Szövetség utca
Október 6 utca
Október 6 utca
Október 6 utca
Arrow
Arrow
Slider